Wat is het Fogg Behavior Model? 

In de snel veranderende wereld van online marketing is het belangrijk om te begrijpen wat mensen achter de klik zet tot actie. Wanneer opent Henk je e-mail? Het Fogg Behavior Model, ontwikkeld door gedragswetenschapper B.J. Fogg, legt je uit hoe je gedrag kan sturen, zodat de mens, Henk, je e-mail opent en er niet voorbij leest. Dit model zegt dat gedrag (behavior) het resultaat is van drie dingen die tegelijk samenkomen: motivatie (motivation), vermogen (ability) en een aanwijzing (prompt). 

Fogg Behavior Model

De drie bouwstenen van gedrag: motivatie, ability & prompt 

Om gedrag te nudgen, moeten er drie dingen samenkomen: motivatie (de reden om iets te doen), vermogen (hoe makkelijk het is) en een trigger (een seintje om in actie te komen). Hieronder leggen we uit hoe deze onderdelen samenwerken.

1. Motivatie (waarom doet iemand iets?)

Motivatie draait om wat iemand aanspoort om een bepaalde actie uit te voeren. Wanneer je de juiste motivatie opwekt bij je doelgroep, vergroot je de kans dat ze het gewenste gedrag vertonen. Een manier om dit te doen is door onzekerheid weg te nemen. Bijvoorbeeld, een duidelijke stap-voor-stap uitleg op een website over hoe een sollicitatieproces verloopt, kan mensen overtuigen om te solliciteren.

2. Vermogen (Hoe makkelijk is het?)

Zelfs als iemand gemotiveerd is, moet de actie ook haalbaar zijn. Hoe eenvoudiger een taak, hoe groter de kans dat iemand deze uitvoert. Een gebruiksvriendelijke website zonder overbodige afleidingen helpt hierbij. Denk aan een duidelijke call-to-action knop, een eenvoudig formulier met zo min mogelijk stappen, of een logische navigatie die de gebruiker niet laat verdwalen. Elke extra handeling kan ervoor zorgen dat iemand afhaakt.

3. Trigger (Wat zet iemand aan tot actie?)

Een trigger is het laatste duwtje dat iemand nodig heeft om daadwerkelijk in actie te komen. Zonder een duidelijke trigger gebeurt er vaak niets, zelfs als iemand gemotiveerd is en in staat is om iets te doen. Denk bijvoorbeeld aan een kleine begeleidende tekst bij een bestelknop (“Bestel nu en ontvang morgen in huis!”). Ook technieken uit de beïnvloedingsprincipes van Cialdini, zoals urgentie of sociale bewijskracht, kunnen een sterke trigger zijn.

Wanneer motivatie, vermogen en een trigger op het juiste moment samenkomen, is de kans het grootst dat iemand het gewenste gedrag vertoont. Dit model kan helpen om online marketing en gebruikerservaring slimmer in te richten, zodat bezoekers sneller in actie komen. 

Wil jij niks meer missen over het versterken van marketingstrategieën?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Tot snel in je inbox!

Voorbeelden uit de praktijk 

Om je wat inspiratie te geven voor de toepassing van het Fogg Behavior Model in marketing, geven we je een voorbeeld:

Stel je voor, je wilt een vakantie boeken naar een zonnige bestemming. Op de website van Prijsvrij kom je onderstaande aanbieding tegen.  

Zon vakantie

Laten we kijken hoe motivatie, vermogen en een trigger in deze aanbieding samenkomen:

  • Motivatie: waarom spreekt deze aanbieding je aan? De afbeelding van een zonnig resort met een groot zwembad en luxe faciliteiten roept direct een gevoel van ontspanning en vakantie op. Het speelt in op emoties en verlangen. Daarnaast motiveert de uitstekende beoordeling van 8,5 met meer dan 500 reviews, dankzij sociale bevestiging, om deze reis als een goede keuze te zien.
  • Vermogen: hoe makkelijk is het om te boeken? De reisinformatie is beknopt en overzichtelijk weergegeven, waardoor je snel een beslissing kunt nemen. Een grote rode knop met de tekst “BEKIJK VAKANTIE” maakt het proces eenvoudig en gebruiksvriendelijk.
  • Trigger: wat zet je aan tot actie? Prijsvrij gebruikt een duidelijke call-to-action knop die je direct aanmoedigt om verder te gaan in het boekingsproces. 

Fogg behavior model toepassen in online marketing 

Online marketeers kunnen dit model strategisch inzetten om consumentengedrag te sturen:

  • Motivatie verhogen --> creëer aantrekkelijke aanbiedingen of benadruk schaarste om de urgentie te vergroten.
  • Vermogen vergemakkelijken --> optimaliseer de gebruikerservaring door eenvoudige navigatie en snelle laadtijden, zodat bezoekers moeiteloos kunnen converteren.
  • Effectieve aanwijzingen paatsen --> gebruik duidelijke call-to-actions en tijdgebonden prompts om gebruikers aan te zetten tot directe actie. 

Conclusie 

Het Fogg Behavior Model geeft online marketeers een handig handvat om consumentengedrag beter te begrijpen en verantwoord te sturen. Door de persoon achter de klik te gaan begrijpen en in te spelen op motivatie, het makkelijker maken van acties, en het plaatsen van effectieve triggers, kun je niet alleen hogere conversies behalen, maar ook een sterkere klantbetrokkenheid creëren.  

Deel:

.
Jeroen uitgeknipt

Benieuwd hoe het Fogg Behavior Model jouw online marketingstrategie kan versterken?

Plan een gratis adviesgesprek met Jeroen van Brainpink en ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. We spreken je snel! 

Plan je gratis adviesgesprek