Wat is een SSL-certificaat?

Heb je je ooit afgevraagd waarom dat hangslotje in je browser adresbalk zo belangrijk is? Het is niet zomaar een symbool, maar een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) dat je website beveiligt en je bezoekers geruststelt. En geloof ons, je wil echt niet zonder!

Een SSL-certificaat is je beste vriend als je het hebt over de privacy en veiligheid van je bezoekers. Het is simpel: zonder SSL, kunnen je bezoekers zomaar hun gegevens verliezen aan cybercriminelen. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Hoe werkt een SSL-certificaat?

Wil je weten of je website echt veilig is? Kijk dan of er een hangslot-icoon in je adresbalk staat. Als je erop klikt, kun je alle details zien.

Wanneer een gebruiker een website bezoekt die is beveiligd met een SSL-certificaat, wordt er een veilige verbinding tot stand gebracht tussen de webserver en de browser van de gebruiker. Dit noemen we de SSL-handshake. Tijdens deze handshake wisselen de server en de browser sleutels uit en creëren ze een versleutelde verbinding.

Hoe herken je een SSL-certificaat?

Als bezoeker kun je een SSL-certificaat op verschillende manieren herkennen:

• Hangslot-icoon: In de adresbalk van de browser verschijnt een hangslot-icoon wanneer je een website bezoekt die met SSL is beveiligd.
  • HTTPS: De URL van de website begint met 'https://' in plaats van 'http://'. De 's' staat voor 'secure' en geeft aan dat de verbinding versleuteld is.
  • Certificaat details: Door op het hangslot-icoon te klikken, kun je meer informatie krijgen over het SSL-certificaat en de organisatie die het heeft uitgegeven. Een kijkje achter de schermen dus!

Voordelen van SSL-certificaten

Verbeterde beveiliging

Het belangrijkste voordeel van een SSL-certificaat is de verbeterde beveiliging. Door gegevens te versleutelen, wordt het voor hackers vrijwel onmogelijk om gevoelige informatie te onderscheppen en te misbruiken.

Vertrouwen van gebruikers

Een SSL-certificaat helpt het vertrouwen van gebruikers te vergroten. Het hangslot geeft bezoekers de zekerheid dat hun gegevens veilig zijn. Bovendien tonen sommige browsers waarschuwingen voor websites zonder SSL, wat bezoekers kan afschrikken.

Verbeterde zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Wil je dat jouw website hoger scoort in de zoekresultaten van Google? Google en andere zoekmachines geven voorrang aan websites die gebruikmaken van een SSL certificaat.

Bescherming tegen phishing-aanvallen

Phishing-aanvallen zijn pogingen om gebruikers te misleiden en hun persoonlijke informatie te stelen door hen naar een (neppe) website te lokken. Met een SSL-certificaat wordt het moeilijker voor aanvallers om dergelijke aanvallen uit te voeren.

Soorten SSL-certificaten

Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten beschikbaar:

Domein validatie (DV) SSL-certificaten

DV SSL-certificaten bieden een basisniveau van beveiliging en zijn eenvoudig te verkrijgen. Ze verifiëren alleen dat de aanvrager het domein beheert. Deze certificaten zijn geschikt voor persoonlijke websites en kleine bedrijven.

Organisatie validatie (OV) SSL-certificaten

OV SSL-certificaten bieden een hoger niveau van beveiliging doordat ze zowel het domein als de organisatie achter de website valideren. Deze certificaten zijn ideaal voor middelgrote bedrijven en organisaties die meer vertrouwen willen wekken bij hun bezoekers.

Uitgebreide validatie (EV) SSL-certificaten

EV SSL-certificaten bieden het hoogste niveau van beveiliging en vertrouwen. Deze certificaten bieden een grondige validatie van de aanvrager, met een uitgebreide controle van de organisatie. Websites met EV SSL-certificaten tonen een groene adresbalk in sommige browsers, wat een visuele indicatie is van de hoogste beveiligingsstandaarden.

Implementatie van een SSL-certificaat

Keuze van een SSL-certificaat

Het kiezen van het juiste SSL-certificaat hangt af van het soort website. Voor webshops en websites die gevoelige informatie verwerken, is een EV SSL-certificaat vaak de beste keuze.

Installatieproces

​​De installatie van een SSL-certificaat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is meestal een kwestie van een paar stappen. Geen zorgen, je hostingprovider kan je er doorheen loodsen. En als je hulp nodig hebt, zijn wij er ook om je op weg te helpen!

Onderhoud en verlenging

SSL-certificaten hebben een geldigheidsduur van meestal één tot twee jaar. Het is belangrijk om certificaten op tijd te verlengen om te voorkomen dat ze verlopen en de beveiliging van de website in gevaar brengen.

Conclusie

SSL-certificaten zijn essentieel voor de beveiliging van websites en het beschermen van gevoelige gebruikersgegevens. Het biedt vele voordelen, waaronder verbeterde beveiliging, verhoogd gebruikers vertrouwen, betere SEO-prestaties en bescherming tegen phishing-aanvallen.

Wil je je website laten schitteren met de ultieme beveiliging? Kies het juiste SSL-certificaat en installeer het zonder gedoe. Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op – wij zorgen ervoor dat je website veilig is!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent web development!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Deel:

.
Merel

Hulp nodig met je website?

Onze digitale kanjers houden zich bezig met meetbare zaken. SEO, SEA, social media adverteren, conversie optimalisatie en het bouwen van websites.

Contact opnemen

Wij laten onze klanten shinen

C
Skills CV
Partners 3

15.000

gebruikers

15.000+ gebruikers voor het nieuwe platform

Skillscv, een nieuw HR-platform, zocht een vliegende start voor hun gloednieuwe app. We ontwikkelden een strategie en zorgden voor meer dan 15.000 gebruikers.

Bekijk resultaat
IMG 5858
CODEDETA logo FC

522

werkzoekenden

Code Deta: 500+ sollicitanten voor openstaande vacatures

Code Deta stond voor de uitdaging om nieuwe kandidaten te vinden. Met gerichte campagnes plaatsten we meerdere kandidaten succesvol bij opdrachtgevers.

Bekijk resultaat
BP 07146 3
Generatie morgen logo FC

115

Leads

115+ leads voor de nieuwe HR whitepaper

Voor Generatie Morgen hebben we een gerichte campagne ontwikkeld die meer dan 100 kwalitatieve leads opleverde voor hun whitepaper 'Future-Fit HR'.

Bekijk resultaat
Cases
Logo Uniekdak

600+

dakinspecties

600+ nieuwe leads voor dakinspecties

Met 30 jaar vakmanschap in dakbedekking, zet Uniekdak vol in op digitale groei en leadgeneratie, zelfs in een concurrerende markt. Samen gingen we deze uitdaging aan en behaalden meer dan 600+ leads voor een dakinspectie.

Bekijk resultaat
Cases 2
Logo SOMA

43+

Leads

Doelgerichte Social Ads: 43 leads

SOMA Bedrijfsopleidingen, een specialist in de infrasector en verticaal transport, stond voor de uitdaging om het imago van bedrijfsopleidingen een frisse, moderne make-over te geven en hun digitale marketingstrategie te versterken. Tijd om die bouwhelmen af te stoffen en de wereld te laten zien wie ze echt zijn.

Bekijk resultaat
VDS
Brainpink x van der Sluis

40+

Gekwalificeerde sollicitanten

Zo vonden wij honkvaste vakmensen

Van der Sluis, koploper in installatietechniek, constructie en agrarische oplossingen, wilde de beste vakmensen aantrekken om hun diensten te blijven garanderen. Wij gingen voor ze op zoek naast deze toppers.

Bekijk resultaat