1. Kies een contrasterende kleur voor je primaire call-to-action

Kies een kleur voor je actieknoppen die in het kleurenwiel lijnrecht tegenover de basiskleur van je pagina staat. Dit zorgt voor maximale visuele impact en trekt de aandacht van je bezoekers.

Tip: met het Canva kleurenwiel kan je de tegenovergestelde kleur vinden van jouw huisstijlkleur. Ideaal om een passende knopkleur te bepalen.

Kleurenwiel
actieknop voorbeeld 1
actieknop voorbeeld 2

In de tweede variant wijzigen we de kleur van de knop naar groen. De call-to-action trekt nu alle aandacht naar zich toe en valt beter op. In dit geval zul je met de rechter variant meer e-mailadressen verzamelen. Er is trouwens geen perfecte kleur voor actieknoppen. Het is dus bijvoorbeeld niet zo dat rood altijd beter is dan groen, en blauw altijd beter is dan oranje.

2. Zorg ervoor dat je knop eruitziet als een echte knop

Een van de grootste fouten die je kunt maken, is dat je knop er niet uitziet als een knop.

Mensen willen op knoppen drukken omdat ze verwachten dat er iets gebeurt, vooral online.

Zorg er dus voor dat je knop er duidelijk uitziet als een knop en dat hij klikbaar is.

Kies een contrasterende kleur en zorg ervoor dat je actieknop makkelijk te herkennen is voor je bezoekers.

In de onderstaande derde versie is de knop verder ontworpen om nog meer aandacht te trekken:

actieknop voorbeeld 3

Hier zijn enkele ontwerptips om ervoor te zorgen dat je knoppen opvallen en actie stimuleren:

1. Grootte en vorm: Zorg dat je knop groot genoeg is om op te vallen, maar niet zo groot dat hij de pagina domineert. Experimenteer met vormen; ronde knoppen kunnen opvallen tussen rechthoekige elementen.
  2. Witruimte: Geef je knop voldoende witruimte zodat deze niet te dicht op andere elementen staat. Dit helpt de knop te isoleren en de aandacht van de bezoeker te trekken.
  3. Iconen: Voeg iconen toe aan je knoppen om de functie duidelijker te maken. Een vergrootglas voor 'Zoeken' of een winkelwagen voor 'Toevoegen aan winkelmandje' verhoogt de herkenbaarheid.
  4. Consistentie: Houd de stijl van je knoppen consistent op je hele website. Gebruik dezelfde kleuren, lettertypen en ontwerpen om verwarring bij bezoekers te voorkomen.
  5. Hover-effecten: Gebruik hover-effecten, zoals kleurveranderingen of subtiele animaties, om interactie te stimuleren wanneer bezoekers met hun muis over de knop bewegen.

Door je knoppen op een herkenbare en opvallende manier te ontwerpen, vergroot je de kans dat bezoekers actie ondernemen.

3. Gebruik korte en sterke power woorden

Net als je webteksten is ook de tekst op je knoppen van cruciaal belang. Misschien zelfs nog meer, omdat je slechts een handvol woorden hebt om de aandacht van je lezers te trekken en hen te overtuigen om actie te ondernemen.

Dit is waar "de magic happens"- het moment waarop bezoekers beslissen om door te gaan naar de volgende stap of je website te verlaten. Het schrijven van overtuigende call-to-action (CTA) knopteksten is een kunst op zich, en hier zijn enkele essentiële tips om ervoor te zorgen dat je knoppen echt opvallen:

Wees duidelijk en specifiek:
Vermijd vage teksten zoals 'Klik hier' of 'Ga verder', omdat bezoekers dan niet weten wat er zal gebeuren. Maak je tekst in plaats daarvan specifiek en duidelijk, zodat bezoekers precies weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze op de knop klikken. Bijvoorbeeld, 'Download nu', 'Schrijf je in' of 'In winkelwagen'.

Schermafbeelding 2023 09 20 om 11 34 48

Gebruik de gebiedende wijs:

Schrijf je tekst in de gebiedende wijs, omdat dit altijd een werkwoord bevat en direct vraagt om een actie. Dit activeert de lezers en moedigt hen aan om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld, gebruik 'Begin nu', 'Ontdek meer' of 'Probeer het gratis'.

Schermafbeelding 2024 07 31 om 09 43 43

Altijd up-to-date over CRO?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Houd het kort en krachtig:

Less is more als het gaat om call to action button teksten. Beperk je tekst tot enkele woorden om de boodschap zo beknopt en krachtig mogelijk over te brengen. Korte en bondige teksten zijn gemakkelijker te begrijpen en trekken meer aandacht.

Overweeg je waardepropositie:

Als het relevant is, probeer dan je waardepropositie in de knoptekst op te nemen. Woorden als 'gratis', 'vrijblijvend' of andere voordelen kunnen potentiële klanten overtuigen om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld, gebruik 'Gratis proefperiode starten' of 'Ontvang je korting nu'.

Schermafbeelding 2024 07 31 om 09 44 02

Personaliseer indien mogelijk:

Als het passend is voor je doelgroep en aanbod, overweeg dan het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden zoals 'je', 'jouw', 'ik' of 'mij'. Dit kan de lezer het gevoel geven dat de knop specifiek voor hen is ontworpen en dat de actie in hun belang is.

Door deze richtlijnen te volgen bij het schrijven van je call to action button teksten, kun je de kans vergroten dat bezoekers daadwerkelijk op de knop klikken en de gewenste actie ondernemen. Het is belangrijk om te experimenteren en te testen om te ontdekken welke tekst het meest effectief is voor jouw doelgroep en doelstellingen.

5. Test, test en test

Een groot deel van deze tips maakt je actieknoppen effectiever. Het is wel goed om te weten dat er geen formule is voor succes als het gaat om call-to-action knoppen. Wat voor de ene website werkt, kan voor de andere helemaal niet werken. Dit komt doordat de effectiviteit van actieknoppen afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder je doelgroep, het type product of dienst dat je aanbiedt, en zelfs de tijd van het jaar.

Daarom is het belangrijk om continu te blijven experimenteren en optimaliseren. Een van de meest effectieve manieren om te ontdekken wat echt goed werkt voor jouw specifieke situatie is door middel van A/B-testen. Met A/B-testen kun je verschillende versies van je actieknoppen maken en deze aan willekeurige groepen bezoekers tonen. Hierbij kun je variëren in het design, de locatie op de pagina en de tekst in de knop.

Deel:

.
Ramiro

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Onze digitale kanjers houden zich bezig met meetbare zaken. SEO, SEA, social media adverteren, conversie optimalisatie en het bouwen van websites.

Contact opnemen