Hoe kunnen we je helpen? Neem contact op
Vanaf 28 juni 2025 moeten bedrijven hun producten en diensten toegankelijk en bruikbaar maken voor mensen met een beperking. De European Accessibility Act (EAA) stelt minimumnormen om toegankelijkheid te verbeteren, zoals tekstalternatieven voor afbeeldingen, bediening via het toetsenbord en compatibiliteit met hulptechnologieën, wat niet alleen mensen met een beperking helpt, maar ook de kwaliteit van producten en diensten voor alle consumenten verhoogt. Wil je weten hoe je jouw bedrijf voorbereidt op de nieuwe regels? Wij delen alvast een paar handige voorbeelden!
Ook de WCAG-richtlijnen krijgen zo meer aandacht, omdat ze bepalen hoe website content toegankelijker wordt. Bedrijven zullen hier mee aan de slag gaan en hun digitale aanwezigheid aanpassen, niet alleen om te voldoen aan de wet, maar ook om een breder publiek te bereiken en een inclusieve online-ervaring te bieden.
Met deze wet wilt de EU producten en diensten toegankelijker maken, om zo een inclusievere digitale en fysieke wereld te creëren. De vraag naar toegankelijke producten en diensten groeit, mede door de vergrijzing van de Europese bevolking, waardoor het aantal mensen met een handicap of functionele beperking (bijvoorbeeld slecht zicht) blijft toenemen.
Toegankelijkheid biedt voordelen voor iedereen, niet alleen voor mensen met een beperking. Denk bijvoorbeeld eens aan ondertiteling voor situaties waarin je geen audio kunt luisteren. Door dit soort drempels weg te nemen, blijven gebruikers langer betrokken en haken ze minder snel af bij het uitvoeren van een actie.
Toegankelijkheid zorgt ervoor dat iedereen moeiteloos gebruik kan maken van jouw diensten én vergroot je bereik. Bij Brainpink laten we je graag zien hoe jouw digitale aanwezigheid gebruiksvriendelijker en inclusiever kan worden.
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste trends en praktische tips van onze experts.
De European Accessibility Act (EAA) verplicht fabrikanten en leveranciers om hun producten en diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Klinkt logisch, maar wat houdt dat precies in? Simpel gezegd betekent het dat webshopeigenaren ervoor moeten zorgen dat hun website door iedereen te gebruiken is, inclusief mensen met een beperking.
Voor producten betekent dit dat alle productinformatie, zoals verpakkingen en (online)handleidingen, toegankelijk moet zijn. Daarnaast gelden er specifieke toegankelijkheidseisen voor bepaalde elektronische consumentenapparaten, zodat deze voor een breed publiek bruikbaar zijn.
Ook voor diensten stelt de wet duidelijke richtlijnen. Websites en ondersteunende diensten moeten voldoen aan toegankelijkheidsnormen, zodat alle gebruikers er probleemloos gebruik van kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is dat websites of zelfbedieningsterminals voorzien moeten zijn van audio-instructies voor slechtzienden.
Wil je precies weten aan welke eisen je moet voldoen volgens de toegankelijkheidswet? Ben je op zoek naar concrete voorbeelden om jouw digitale aanwezigheid toegankelijker te maken en je bereik te vergroten? Lees dan ons extra blog over digitoegankelijkheid.
Niet alle bedrijven vallen onder de EAA. Dit zijn de uitzonderingen:
Voor websites en apps zijn er nog extra uitzonderingen, zoals oudere video’s, online kaarten en content van derden. Toch raden we aan om toegankelijkheid zoveel mogelijk door te voeren. Het zorgt voor een betere gebruikservaring en draagt bij aan een inclusievere samenleving.
Bij Brainpink helpen we je graag om jouw digitale aanwezigheid gebruiksvriendelijker te maken. Zo vergroot je je bereik, verbeter je de gebruikservaring en draag je bij aan een inclusievere samenleving. Benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in!
Onze collega's staan voor je klaar om van jouw bedrijf een online succes te maken! Let's go!
Plan je gratis adviesgesprek