Hoe kunnen we je helpen? Neem contact op
Conversie Optimalisatie (CRO) is het proces waarbij een website wordt aangepast met als doel om gebruikers op een website om te zetten in leads of zelfs klanten. Veel websites krijgen weliswaar genoeg verkeer naar hun website, maar het lukt vaak niet om deze bezoekers ook te motiveren om ook hun gegevens achter te laten.
Conversie optimalisatie is belangrijk vanwege de volgende redenen:
Meer waarde uit bestaande bezoekers halen
Veel bedrijven investeren in de zichtbaarheid van hun website, maar ze vergeten om zich ook te focussen op het omzetten van deze gebruikers in daadwerkelijke leads. Juist dat is waar conversie optimalisatie zich op focust.
Verbeterde gebruikerservaring
CRO zorgt ervoor dat de gebruikerservaring aantrekkelijker wordt. Gebruikers hoeven doorgaans minder na te denken wanneer ze jouw website bekijken.
Kostenbesparing
Door conversie optimalisatie in te zetten, kunnen de kosten per acquisitie behoorlijk worden verlaagd.
Concurrentievoordeel
Door in te zetten op conversie optimalisatie kun jij een voorsprong hebben op concurrenten.
Wil jij direct aan de slag met het "laaghangende fruit” op het gebied van conversie optimalisatie? Dan hebben we de volgende tips voor je:
Richt je aandacht op de laagste lagen van je conversiefunnel, zoals product- tot afrekenpagina’s in e-commerce of formulieren bij leadgeneratie. Prioriteer verbeteringen die gemakkelijk aan te passen zijn en direct invloed hebben op conversies.
Voor e-commerce kun je upselling en cross-selling optimaliseren tijdens de overgang van productpagina naar winkelmand. Dit zorgt ervoor dat de orderwaarde omhooggaat, maar ook is het een goede manier om de klantbeleving te optimaliseren.
Social proof elementen, zoals succesverhalen en testimonials, heeft vaak minimale aanpassingen nodig om effectiever te worden. Voeg bijvoorbeeld foto’s toe aan bestaande klantrecensies.
Wil je social proof afstemmen op verschillende kanalen of doelgroepen? Dat vraagt wat meer werk, maar kan een groot verschil maken in de relevantie en geloofwaardigheid van je website.
De basis van een goede organisatie, is een sterke waardepropositie. En dat moet ook op je website goed naar voren komen. Zorg dat je waardepropositie zich focust op de voordelen voor de klant, en laat gebruikers zien wat het voor hen kan betekenen.
Zorg dat je waardepropositie op een prominente plek op de website komt te staan. Een goede test om te checken of je waardepropositie voldoende interesse wekt, is om te controleren hoe vaak de call to action onder je waardepropositie wordt.
Verander de kleur van je CTA-knoppen naar een kleur met een hoog contrast en test ook de posities van de call to actions. Het heeft bijvoorbeeld niet zoveel zin om de call to actions heel laag op de pagina te zetten.
De beste inzichten haal je uit je data. Start daarom met gebruikersonderzoek, sessie-opnames, polls of enquêtes om problemen op je website te vinden:
In het ideale geval combineer je data uit verschillende bronnen, zoals heatmaps, analytics en enquêtes, om terugkerende problemen te vinden en sterke hypotheses op te stellen. Deze hypothesen ga je vervolgens A/B testen op je website.
CRO specialisten kunnen de neiging hebben om alles te testen wat ze ook maar tegenkomen. Echter, wanneer er elementen zijn die niet voldoen aan de gebruikersverwachting moet je ze gewoon doorvoeren.
Bijvoorbeeld: als productbeoordelingen eruitzien als klikbare reviews, maar niet klikbaar zijn, kan dit frustratie veroorzaken. Zorg dat deze elementen werken zoals gebruikers mogen verwachten.
Een ander voorbeeld is sitesnelheid. Test je laadtijden en los eventuele problemen op – trage laadtijden leiden direct tot een slechtere gebruikerservaring. Dit is gewoon iets wat ‘vanzelfsprekend’ is en hiervoor hoef je geen test te doen.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om grote wijzigingen door te voeren, zijn deze vaak duur, tijdrovend en veel te risicovol. Werk liever iteratief en test eerst kleinere wijzigingen. Vermijd ook het klakkeloos kopiëren van quick fixes van één pagina naar een andere – wat werkt op de ene pagina, werkt niet per se elders.
Klanten waarvoor we Conversie Optimalisatie hebben toegepast
Om conversie optimalisatie toe te passen heb je tools nodig die inzicht geven in gebruikersgedrag, maar ook waarmee je daadwerkelijk kan testen. Hieronder vind je de meest effectieve tools.
Tools die essentieel zijn voor het testen van varianten op je website om conversies te verbeteren:
Tools om te analyseren waar gebruikers op klikken, hoe ver ze scrollen en wat ze wel of niet opmerken:
Tools om gebruiksvriendelijkheid te testen en knelpunten op te sporen:
Tools voor data-analyse voor kwantitatieve resultaten
Tools om aantrekkelijke en converterende landingspagina’s te maken:
Convertflow: Betaalbaarder alternatief voor bovenstaande tools.
Gebruik metrics zoals conversieratio, bouncepercentage en gemiddelde sessieduur om succes van conversie optimalisatie te meten. Ons advies is om altijd te starten met een doel voor ogen, en zodanig ook je data te analyseren.
Google Analytics en Microsoft Clarity zijn onmisbaar als je laagdrempelig aan de slag wil met conversie optimalisatie. Met de tool VWO kan je bovendien starten met A/B testen, dus die kunnen weo ok zeker aanraden.
Dit hangt van meerdere factoren af. Allereerst is het van belang dat je rekening houdt met het aantal website bezoekers. Als jij nog geen 20 websitebezoekers per maand op je website krijgt, kan het heel lang duren voordat je de impact van jouw CRO acties echt inzichtelijk krijgt. Wanneer je echt significante effecten wil meten heb je al gauw rond de 5000 bezoekers nodig.
Absoluut! CRO is schaalbaar en kan ook kleinere bedrijven helpen meer uit hun verkeer te halen.
Beide zijn belangrijk, maar zonder conversies levert verkeer geen ROI op.